U Banjoj Luci održan sastanak Regionalnog savjetodavnog komiteta za traganje i spašavanje u zrakoplovstvu

U organizaciji Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, 5. i 6. oktobra 2021. godine, u Banjoj Luci, organizirani su sastanci Upravnog odbora i Ekspertskog tima Regionalnog savjetodavnog komiteta za traganje i spašavanje u zrakoplovstvu (RASARAC – Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee).

Na sastanku Ekspertskog tima i Upravnog odbora je konstatovano da su svi cilјevi, koji su postavlјeni kao imperativ prije početka sastanaka - ispunjeni. Razmatrano je i prihvaćeno da BHDCA, kao predsjedavajuća u 2021. godini, izvrši izmjene Poslovnika o radu ovog tijela, u kontektstu metodologije rada tijela RASARAC-a u vrijeme nepredviđenih okolnosti i isti dostavi svim članovima RASARAC-a, kao i da se predstavnici radnih grupa unutar ovog tijela sastaju češće, s cilјem razmjene informacija, iskustava i najbolјih praksi.

Takođe, između ostalog, zaklјučeno je da BHDCA uputi pismo generalnom direktoru EUROCONTROL-a u kojem će se navesti dostiguća sa 11. sastanka Ekspertskog tima i 12. sastanka Upravnog odbora RASARAC-a održanih u Banjoj Luci, a u kojem će se tražiti da EUROCONTROL odredi tačku kontakta koja će u neposrednom kontaktu sa RASARAC-om biti upoznata sa svim aktivnostima i aktivno učestvovati u radu tijela RASARAC-a.

Na osnovu jednoglasno prihvaćene namjere Generalnog direktorata za civilno zrakoplovstvo Republike Bugarske, od Upravnog odbora, da ista postane punopravan član RASARAC-a, generalni direktor BHDCA Čedomir Šušnjar i generalni direktor Generalnog direktorata za civilno zrakoplovstvo Bugarske Hristo Shterionov, potpisali su Dodatak o pristupanju Generalnog direktorata za civilno zrakoplovstvo Bugarske Memorandumu o razumijevanju o pristupanju kao punopravnog člana RASARAC-a.

Svi učesnici izrazili su zadovolјstvo organizacijom sastanka i pohvalili BHDCA na uloženom trudu da organizuje jedan ovakav događaj, koji je okupio više od 30 učesnika iz zemalјa članica i posmatrača u RASARAC, kao i institucije i organizacije iz BiH koje su uklјučene u sistem potrage i spašavanja u slučaju zrakplovne nesreće.

Napominjemo da je Bosna i Hercegovina, odnosno BHDCA, krajem 2019. godine preuzela predsjedavanje RASARAC-om za 2020. godinu, ali je zbog pandemije izazvane virusom SarsCov2, u dogovoru sa ostalim zemlјama članicama, nastavila predsjedavanje i u 2021. godini.

Od 2022. godine predsjedavanje RASARAC-om preuzeće Crna Gora.

Povezani tekst: BHDCA domaćin Regionalnog komiteta za traganje i spašavanje u zrakoplovstvu