Glavni meni


„U periodu od siječnja do travnja 2019. godine, iznad BiH je bilo 101.868 letova, što je porast od ukupno 13.1% u poređenju sa istim periodom u 2018. godini“, navodi se u pismu generalnog ravnatelja EUROCONTROL Eamona Brenana, upućenom vršitelju dužnosti generalnog ravnatelja BHDCA Željku Travaru u kojem prenosi novosti o posebnoj efikasnosti Bosne i Hercegovine u europskom kontekstu za prvi kvartal 2019. godine.

Od navedenog broja, broj letova koje je kontrolirala BHANSA iznosio je 11.344 (7,9% više nego u istom periodu 2018. godine), navodi se u pismu.

Tokom ovog perioda, navodi Brenan, nije bilo kašnjenja za BHANSA-u (u poređenju sa 32 minuta u istom periodu prošle godine).

Prema najnovijim prognozama EUROCONTROL-a, u BiH se očekuje rast zračnog prometa za 5,3% u 2019. godini i 4,6% u 2020. godini.

„Želim da se zahvalim Vama i Vašem osoblju na kontinuiranoj podršci u našim aktivnostima“, istakao je Brenan, naglasivši da je BiH jedna od prvih država članica EUROCONTROL-a koja je završila svoj proces izvještavanja o LSSIP-u za 2018. godinu.

„Čestitamo na implementaciji projekta „South East Common Sky Initiative Free Route Airspace (SECI FRA)“ što je impresivan projekat, koji zaista pokazuje kako susjedi mogu zajedno raditi na stvaranju prekograničnog slobodnog zračnog prostora“, zaključuje, između ostalog, Brenan u pismu koje je uputio Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH.