Glavni meni


Delegacija BHDCA, predvođena vršiteljem dužnosti generalnog ravnatelja Željkom Travarom, učestvovala je 5. i 6. studenog u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, u radu ekspertskog tima i upravnog odbora Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje u zrakoplovstvu (RASARAC – Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee). Tom prilikom, BHDCA, odnosno BiH, je preuzela predsjedavanje ovim komitetom za 2020. godinu.

Komitet, koji je osnovan 2016. godine, čini 8 država sa punopravnim članstvom (BiH, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovačka) i 4 države posmatrača (Bugarska, Poljska, Češka i Austrija)najveći je forum za potrage i spasavanje (SAR) u Europi. Uspostavljen s ciljem unapređenja suradnje u oblasti potrage i spasavanja,te stvaranja pravnog okvira donošenjem potrebnih dokumenata i procedura za prekograničnu suradnju, izvođenje zajedničkih vježbi, treninga i drugih oblika suradnje.

Za vrijeme predsjedavanja Komitetom, država koja predsjedava predstavlja Komitet u međunarodnim tijelima i organizacijama, organizira rad Komiteta, koordinira aktivnosti radnih grupa i kreira usvajanje dokumenata u oblasti potrage i spasavanja, ali i promovira zrakoplovnu strukturu i zajednicu u državi.