Glavni meni


Od 08. do 12. rujna Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), odnosno Odsjek za plovidbenost zrakoplova, bit će predmet standardizacijske inspekcije eksperata Europske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu (EASA).

Prema riječima šefa Odsjeka za plovidbenost zrakoplova Nebojše Banovića, ovo je treća posjeta eksperata iz EASA-e Odsjeku za plovidbenost u prethodne četiri godine (prethodne su bile 2010. i 2012. godine).

„Cilj standardizacijskih inspekcija, državama koje imaju potpisan radni sporazum sa EASA-om, je utvrđivanje i ocjena usklađenosti i primjene, odnosno implementacija europskih propisa i standarda u domaće zakonodavstvo, u ovom slučaju u segmentu plovidbenosti zrakoplova“, kaže Banović i dodaje da će ovom inspekcijom biti obuhvaćeni i inicijalna i kontinualna plovidbenost.

Prilikom standardizacijske inspekcije, ekspertski tim EASA-e će, osim inspekcije propisa i procedura koje provodi Odsjek za plovidbenost zrakoplova BHDCA, obići i neke od certificiranih organizacija u BiH iz oblasti plovidbenosti zrakoplova koje imaju certifikat BHDCA.