У Бањој Луци одржан састанак Регионалног савјетодавног комитета за трагање и спасавање у ваздухопловству

У организацији Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ, 5. и 6. октобра 2021. године, у Бањој Луци, организовани су састанци Управног одбора и Експертског тима Регионалног савјетодавног комитета за трагање и спасавање у ваздухопловству (RASARAC – Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee).

На састанку Експертског тима и Управног одбора је констатовано да су сви циљеви, који су постављени као императив прије почетка састанака - испуњени. Разматрано је и прихваћено да BHDCA, као предсједавајућа у 2021. години, изврши измјене Пословника о раду овог тијела, у контектсту методологије рада тијела RASARAC-a у вријеме непредвиђених околности и исти достави свим члановима RASARAC-a, као и да се представници радних група унутар овог тијела састају чешће, с циљем размјене информација, искустава и најбољих пракси.

Такође, између осталог, закључено је да BHDCA упути писмо генералном директору EUROCONTROL-a у којем ће се навести достигућа са 11. састанка Експертског тима и 12. састанка Управног одбора RASARAC-а одржаних у Бањој Луци, а у којем ће се тражити да EUROCONTROL одреди тачку контакта која ће у непосредном контакту са RASARAC-ом бити упозната са свим активностима и активно учествовати у раду тијела RASARAC-a.

На основу једногласно прихваћене намјере Генералног директората за цивилно ваздухопловство Републике Бугарске, од Управног одбора, да иста постане пуноправан члан RASARAC-a, генерални директор BHDCA Чедомир Шушњар и генерални директор Генералног директората за цивилно ваздухопловство Бугарске Христо Щерионов, потписали су Додатак о приступању Генералног директората за цивилно ваздухопловство Бугарске Меморандуму о разумијевању о приступању као пуноправног члана RASARAC-a.

Сви учесници изразили су задовољство организацијом састанка и похвалили BHDCA на уложеном труду да организује један овакав догађај, који је окупио више од 30 учесника из земаља чланица и посматрача у RASARAC, као и институције и организације из БиХ које су укључене у систем потраге и спасавања у случају ваздухопловне несреће.

Напомињемо да је Босна и Херцеговина, односно BHDCA, крајем 2019. године преузела предсједавање RASARAC-ом за 2020. годину, али је због пандемије изазване вирусом SarsCov2, у договору са осталим земљама чланицама, наставила предсједавање и у 2021. години.

Од 2022. године предсједавање RASARAC-ом преузеће Црна Гора.

Повезани текст: BHDCA домаћин Регионалног комитета за трагање и спасавање у ваздухопловству