Радионица за кориснике ваздушног простора БиХ

У организацији Дирекције за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (BHDCA), Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA) и Комитета за управљање ваздушним простором БиХ, 26. 3. 2022. године у просторијама Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву одржана је радионица за кориснике ваздушног простора БиХ. Циљ радионице био је упознавања корисника ваздушног простора с функцијама управљања ваздушним простором - ASM (Airspace Management) у ваздушном простору Босне и Херцеговине.

Радионици је присуствовало 128 учесника од којих је њих 60 исту пратило online што је, у односу на радионице које су одржане у ранијем периоду, до сада највећи број учесника.

Избор, као и актуелност обрађених тема, привукли су пажњу различитих корисника ваздушног простора, од комерцијалног ваздухопловства, Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, агенција за спровођење закона, Цивилне заштите, Центра за уклањање мина, разних категорија генералног ваздухопловства попут пилота, једриличара, падобранаца, параглaјдериста, змајара, моделара и оператора дронова.

Радионицу је отворио предсједавајући Комитета за управљање ваздушним простором БиХ Игор Пејић, пожеливши учесницима успјешан рад.

Стручни савјетник за обавезно извјештавање о догађајима у BHDCA Илија Саватић  презентовао је догађаје који су утицали на безбједност летења (safety) у 2021. години. Он је рекао да су у 2021. години пријављена укупно 93 догађаја, од чега двије несреће и један озбиљни инцидент без смртних посљедица. Током дискусије наведено је да број пријављених догађаја, у односу на више од 300.000 операција свих врста ваздухоплова у ваздушном просотру БиХ у 2021. години, указује да је безбједност летења у ваздушном простору БиХ на високом нивоу.

Сањин Хаџиомеровић из Одсјека за развој и технологију рада управљања ваздушним саобраћајем у BHANSA говорио је о пројекту имплементације реорганизације ваздушног простора БиХ и то завршних контролисаних области (TMA) и контролисаних зона (CTR) међународних аеродрома у БиХ која ће се оперативно примјењивати од 21. 4. 2022. године. Овом реорганизацијом долази до промјена граница CTR Бања Лука, Тузла и Мостар, те TMA Тузла и Сарајево. Све промјене објављене су у Зборнику ваздухопловних информација БиХ доступном на web адреси: https://eaip.bhansa.gov.ba/.

О раду Јединице за управљање ваздушним простором БиХ и AMC порталу говорили су Селма Хајдаревић, AMC менаџер, и Горан Блажевић, контролор протока саобраћаја. Јединица за управљање ваздушним простором (AMC) успостављена је с циљем оперативног управљања ваздушним простором, а чине је цивилни и војни представници. Корисници ваздушног простора информисани су да је BHANSA у оперативну употребу увела AMC портал као web алат за објаву информација о статусу структура у ваздушном простору крајњим корисницима који омогућава регистрованим корисницима резервацију структура у ваздушном простору БиХ. AMC портал је доступан на web адреси: https://amc.bhansa.gov.ba/.

На тему употребе дронова у ваздушном простору БиХ и њиховом утицају на безбједност летења говорио је Никола Јовановић, стручни сaрадник за операције ваздухоплова - OPS инспектор у BHDCA. У свом излагању упознао је кориснике ваздушног простора о начину уписивања дрона у евиденцију, категоријама операција (некомерцијалне, комерцијалне и радови из ваздуха), категоризацијом на основу максималне масе дрона непосредно прије полијетања, извођењу операција дроном у оквиру клубова моделара и удружења, као и обавези оператора или власника дрона да посједује полису осигурања за дрон која покрива штету према трећим лицима на земљи. Такође, упознао је учеснике радионице о ограничењима у ваздушном простору, као и догађајима који су у 2021. години имали утицај на безбједност летења приликом извођења операција дроновима.

Радионица за кориснике ваздушног простора у потпуности је испунила свој циљ јер су корисници директно добили информације и одговоре на питања о актуелним темама кориштења ваздушног просотора БиХ.

Презентације с радионице можете преузети ОВДЕ.

Снимак радионице можете погледати ОВДЕ уз лозинку: UwH5NW2R