Успјешно одржана вјежба потраге и спасавања „SAR 2022“

У организацији Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (BHDCA), 13. септембра 2022. године, успјешно је реализована заједничка вјежба пуног капацитета потраге и спасавања у случају ваздухопловне несреће у којој су, осим представника BHDCA, учествовали и припадници Оружаних снага БиХ, Центра за уклањање мина БиХ (BHMAC), Спасилачко-координационог центра БиХ при Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA), Хеликоптерског сервиса Републике Српске и Горске службе спасавања РС.

Сама операција потраге и спасавања изведена је на ширем подручју Теслића уз ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ и Хеликоптерског сервиса РС, као и возила и ресурса Горске службе спасавања РС и BHMAC-a.

Циљ вјежбе био је увјежбавање и припрема надлежних служби у БиХ за потрагу и спасавањe у случају ваздухопловне несреће у БиХ. Заједничка оцјена учесника је да је вјежба показала добру координацију, брзу и успјешну комуникацију између учесника, поштовање процедура, те спремност и ефикасност свих служби у случају ваздухопловне несреће.

Вјежба пораге и спасавања у случају ваздухопловне несреће „SAR 2022“ организована је и одржана у складу са надлежностима Дирекције са цивилно ваздухопловство БиХ и важећим споразумима о сарадњи између BHDCA и осталих учесника у овој вјежби, а на основу Закона о ваздухопловству БиХ и Правилника о служби потраге и спасавања у случају ваздухопловне несреће у БиХ, као и међународних стандарда и препоручене праксе у области цивилног ваздухопловства и обавезама које БиХ има у овој области.