• +387 51 921-222
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Održana vježba “Potraga 20”

Na temelju Sporazuma o suradnji za potrebe traganja i spasavanja između BHDCA i Ministarstva obrane BiH, u srijedu 9. 9. 2020. godine održana je vejžba “Potraga 20” čiji cilj je bio provjera spremnosti dežurnih helikopterskih jedinica Oružanih snaga BiH i dežurnog osoblja Spasilačko-koordinacijskog centra (RCC) u slučaju potrage i spasavanja prilikom zrakoplovne nesreće.

U vježbi su učestvovala dva helikoptera iz 1. i 2. Helikopterskog skvadrona smještenih u Mahovljanima i Rajlovcu sa opremljenim posadama, spasiteljima i neophodnom opremom. Ovom prilikom izvršena je provjera procedura službe traganja i spasavanja u slučaju zrakoplovne nesreće.

Po okončanju vježbe, predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), Oružanih snaga BiH, i Spasilačko-koordinacijskog centra Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) izvršili su analizu vježbe i zajednički konstatirali da je uspješno sprovedena i da su ispoštovane sve procedure, te da nije bilo ugrožavanja sigurnosti letenja, a iskazana je i dobra koordinacija i komunikacija svih službi.