• +387 51 921-222
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Izvješće o događajima koji su utjecali na sigurnost letenja u 2021. godini

BHDCA veliku pažnju posvjećuje analizi događaja (incidenata) koji su utjecali na sigurnost letenja i davanju sigurnosnih preporuka koje se odnose na povećanje razine sigurnosti civilnog zrakoplovstva u Bosni i Hercegovini.

Zrakoplovno osoblјe u obvezi je da prijavi događaje koji utječu ili bi mogli da utječu na sigurnost u zračnom prometu, kako bi se spriječili eventualni neželјeni ishodi, ali i spriječilo ponavlјanje grešaka koje mogu uzrokovati teže poslјedice.

Sukladno Pravilniku o izvješćivanju o događajima ("Službeni glasnik BiH" broj: 57/15 i 88/17), svi događaji koji utječu ili bi mogli da utječu na sigurnost u zračnom prometu, moraju biti prijavlјeni, kako bi bili spriječeni eventualni neželјeni ishodi. Ovo je temelj kulture povjerenja i pravičnosti, koja u prvi plan ne stavlјa kažnjavanje pojedinaca, već neophodnost prikuplјanja i razmjenjivanja sigurnosnih informacija.

Također, na temelju analize svih događaja i sigurnosnih preporuka, BHDCA procjenjuje rizike po sigurnost zračne plovidbe i poduzima planske aktivnosti prilikom planiranja nadzora.

Izvješće o događajima koji su utjecali na sigurnost letenja u 2021. godini, kao jedan od parametara, služi BHDCA za izradu analize sigurnosti letenja (Safety analiza) u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, a možete ga preuzeti OVDJE.