• +387 51 921-222
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Održana radionica na temu potrage i spasavanja

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, kao civilna zrakoplovna uprava u BiH, nadležna da vrši koordinaciju, nadzor i kontrolu kvalitete rada službi traganja i spasavanja u civilnom zrakoplovstvu, u sklopu aktivnosti na uspostavi, reorganizaciji i širenju SAR sustava u BiH organizirala je 7. 7. 2022. godine u Banjoj Luci, radionicu na temu općeg izgleda sustava potrage i spasavanja u slučaju zrakoplovne nesreće (SAR) u regulatornom i funkcionalnom smislu sa posebnim osvrtom na SAR sustav u Bosni i Hercegovini.

Predavači na radionici bili su načelnik Spasilačko koordinacijskog centra Republike Srbije i predsjednik radne grupe ICAO EUR za SAR Nikola Šarančić i rukovoditelj Spasilačko-koorinacijskog centra BiH Miloš Komlenić.

Radionici su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija uključenih u sustav potrage i spasavanja u slučaju zrakoplovne nesreće u BiH sa kojima BHDCA ima potpisane sporazume, kao i onih sa kojima slični sporazumi treba da budu potpisani Oružanih snaga BiH, Helikopterskog servisa RS, Granične policije BiH, Centra za uklanjanje mina BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, gorskih službi spasavanja u BiH kao i MUP-a Brčko Distrihta.

Prije radionice, održan je drugi pripremni sastanak za organizaciju SAR vježbe koja je planirana za rujan.