• +387 51 921-222
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Lasersko ometanje u civilnom zrakoplovstvu BiH kao prekršaj

Na inicijativu BHDCA, u sjedištu Direkcije u Banjoj Luci, u utorak, 28. 3. 2023. godine, održan je sastanak na temu “Lasersko ometanje u civilnom zrakoplovstvu BiH kao prekršaj” kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Naime, upotreba lasera i lasersko ometanje zrakoplova u letu i na zemlji postaje sve češće zabilježena pojava na međunarodnim zračnim lukama u BiH. Manifestuje se kroz zlouporabu ili neodgovornu uporabu komercijalno dostupnih lasera na način da se laserski snop usmjerava prema kabini zrakoplova, što dovodi ili može dovesti do privremenog zasljepljivanja posade zrakoplova u kritičnim fazama leta, te može uzrokovati oštećenje vida pilota i kopilota i gubitka kontrole nad zrakoplovom i nesreće.

Učesnici sastanka upoznati su sa problemom laserskog ometanja u civilnom zrakoplovstvu, postojećim zakonskim i podzakonskim aktima u BiH, međunarodnim preporukama, prije svega sadržanim u ICAO Annexu 14 i dokumentu 9815 (Manual on Laser Emitters and Flight Safety), te načinima rješavanja ovog pitanja u zemljama regiona.

Kako je izvor laserskog ometanja najčešće udaljen od perimetra zračne luke, nalazi se na javnoj površini, postupanje u ovom slučaju nije u nadležnosti BHDCA niti Granične policije BiH. Zbog toga, informacije o laserskom ometanju se dostavljaju lokalnim policijskim organima, koji također nemaju ovlaštenje da postupaju zbog činjenice da zloupotreba lasera, prema važećim zakonima u BiH, nije utvrđena kao prekršajno djelo.

Na sastanku je konstatovano da rješavanje pitanja zlouporabe lasera zahtijeva sveobuhvatan pristup, poduzimanje aktivnosti u koordinaciji sa nadležnim tijelima i subjektima, uspostavu zakonodavne komponente u dijelu koji nedostaje, te poduzimanje represivnih, ali  i preventivnih aktivnosti kroz izvještavanje o događajima, praćenje, analizu, edukacije itd.

BHDCA je informirala predstavnike ministarstava unutrašnjih poslova da u Zakon o zrakoplovstvu BiH namjerava uvrstiti lasersko ometanje kao prekršaj u zonama u koje ona kontrolira. Također, istaknuta je potreba da se izvrše i izmjene zakona o javnom redu i miru i u njima propiše kazna za zlouporabu lasera, čime bi se omogućilo djelovanje nadležnih policijskih organa.

BHDCA će u narednom periodu održati sastanke sa predstavnicima lokalnih zajednica na čijem području se nalaze međunarodne zračne luke s ciljem podizanja nivoa sigurnosne kulture i svijesti stanovništva, a prije svega mladih koji, pokazalo se, najčešće koriste lasere, te predstavnicima institucija koje vrše nadzor nad tržištem u BiH da se pod veću kontrolu stave promet i distribucija ovih proizvoda.