• +387 51 921-222
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Certifikacija aerodroma po EU regulativi - radionica

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH organizirala je 14. 11. 2023. godine u sjedištu BHDCA radionicu za predstavnike Aerodroma Banja Luka u vezi sa certifikacijom aerodroma sukladno Pravilniku o utvrđivanju zahtjeva i upravnih postupaka u vezi sa aerodromima ("Službeni glasnik BiH", br. 17/21 i 75/22) na koju su se obvezali aerodromi u BiH nakon što je Direkcija prihvatila njihov zahtjev za privremenu, jednogodišnju, suspenziju Odluke o visini naknade koju plaća operator zrakoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u BiH. 

Cilj radionice je upoznavanje aerodromskog operatora sa zahtjevima sadržanim u Pravilniku i fazama kroz koje je potrebno proći da bi aerodrom dobio certifikat. Inspektori Odsjeka za aerodrome BHDCA upoznali su ovom prilikom predstavnike Aerodroma Banja Luka sa neophodnim dokumentima i procedurama u toku procesa certifikacije. 

BHDCA je ranije ovakve radionice održala i za predstavnike aerodroma Mostar i Tuzla, dok je Aerodrom Sarajevo već ranije uspješno okončao certifikaciju temeljem EU regulative 139/2014 koja je u pravni sistem BiH transponirana kroz navedeni pravilnik.