• +387 51 921-222
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Saopštenje za javnost: Nepotrebno dizanje tenzija i panike od strane pojedinih medija u vezi sa Aerodromom u Banjoj Luci

Ovih dana pojedini mediji svojim tekstovima i naslovima, bez osnova, stvaraju paniku i dovode u zabludu svoje čitatelje, javnost i putnike na Aerodromu u Banjoj Luci.

Naime, jedan internet portal je od Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) tražio da mu se dostavi Izvještaj o sprovedenom stručnom nadzoru aerodromskog operatora Aerodromi RS iz 2019. godine. Poštujući pravo medija i javnosti i vodeći se načelom transparentnosti insttitucije, Direkcija je dostavila traženi izvještaj.

Nakon toga, na tom portalu se pojavio tekst pod naslovom „Aerodromu Mahovljani prijeti zatvaranje ako hitno ne proširi pistu“ koji su prenijeli brojni drugi mediji dodajući mu termine kao što su „panika“ i slično, te time nepotrebno uznemirili čitatelje, ali i širu javnost.

Ovom prilikom BHDCA želi da istakne da se radi o redovnim aktivnostima i redovnom nadzoru koji je BHDCA sprovela u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BiH i Pravilnikom o nadzoru u civilnom zrakoplovstvu. Tom prilikom inspektori i stručna lica BHDCA uočili su određene neusklađenosti koje su naložili aerodromskom operatoru da otkloni. Naglašavamo da su uočeni nalazi klasificirani kao nalazi kategorije 2 za koje je operatoru ostavljeno određeno vrijeme da ih otkloni, kao i u slučajevima drugih operatora.

Naime, ni sam naslov pomenutog teksta ne odgovara istini jer se u Izvještaju o sprovedenom nadzoru ne spominje neusklađenost na pisti (poletno-sletnoj stazi), nego na osnovnoj stazi (zaštitno područje oko poletno-sletne staze) i to kao opservacija, a ne nalaz. U skladu sa članom 45. Pravilnika o nadzoru u civilnom zrakoplovstvu svrha opservacije je da pomogne subjektu nadzora da otkloni neusklađenosti koje se ne mogu podvesti pod “kategoriju 1”, odnosno “kategoriju 2” nalaza. To konkretno znači da ova opservacija ne može dovesti do zatvaranja aerodroma kako se to navodi u tekstu.

Aerodromski operator je, u skladu sa navedenim pravilnikom, Direkciji dostavio Korektivni akcioni plan u kojem je definirao mjere i aktivnosti na otklanjanju nalaza i njihove rokove. Na osnovu uvida u Plan korektivnih aktivnosti, BHDCA je prihvatila plan i utvrdila da je aerodromski operator otklonio dio nalaza, dok je otklanjanje jednog dijela nalaza, u skladu sa rokovima navedenim u Korektivnom akcionom planu, još uvijek u toku. BHDCA će u narednom periodu provesti povratni stručni nadzor kako bi provjerila i pratila aktivnosti na realizaciji otklanjanja nalaza i aktivnosti iz Korektivnog akcionog plana.

Na kraju želimo da naglasimo da sigurnost putnika i zaposlenih na aerodromu u Banjoj Luci nije dovedena u pitanje.