Dron

Počela primjena Pravilnika o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima

BHDCA obavještava vlasnike i operatore dronova u BiH da je 25.09.2020. počela primjena Pravilnika o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima. Podsjećamo da se ovaj pravilnik primjenjuje na dronove čija masa, prije polijetanja, iznosi od 0,249 kg do 25 kg.

Ovim putem, pozivamo sve vlasnike i operatore dronova u BiH da podnesu zahtjev za upis drona u evidenciju BHDCA. Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju, vlasnik ili operator drona treba popunjen zahtjev sa prilozima da dostavi u BHDCA, nakon čega mu BHDCA, u roku od 30 dana, izdaje Potvrdu o evidenciji. OVDJE možete pogledati postupak upisa drona u evidenciju BHDCA.

Instrukciju za uplatu administrativne takse možete pogledati OVDJE.

Polaganje ispita iz poznavanja zrakoplovnih propisa u BiH za operatore dronova neće biti organizovano do daljeg zbog trenutne epidemiološke situacije. Više informacija u vezi sa polaganjem ovog ispita BHDCA će blagovremeno objaviti na zvaničnoj internet stranici.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail adresu: dron@bhdca.gov.ba.

© 2021 BHDCA - Bosna i Hercegovina DIREKCIJA ZA CIVILNO ZRAKOPLOVSTVO. All rights reserved. V kozarske brigade 18, 78000 Banja Luka
Telefon: +387 51 921 222; Fax: +387 51 921 520; e-mail: bhdca@bhdca.gov.ba