• +387 51 921-222
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Sastanak u vezi sa implementacijom GRF

U skladu sa planiranim aktivnostima u vezi sa implementacijom Globalnog obrasca za izvještavanje (Global Reporting Format - GRF), Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) organizirala je sastanak sa predstavnicima Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) i predstavnicima sva četiri međunarodna aerodroma u BiH - Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar.

Na sastanku su predstavnici BHANSA-e i međunarodnih aerodroma prezentovali sve do sada izvršene aktivnosti i predstavili plan i dinamiku izvršenja preostalih aktivnosti, uklјučujući i početak primjene GRF 12. 8. 2021. godine, sve do njegove potpune implementacije na dan 4. 11. 2021. godine, a uzimajući u obzir Plan implementacije koji je izradio Tim za pripremu primjene Globalnog izvještajnog obrasca (GRF) za procjenu i izvještavanje o stanju površine poletno-sletne staze u Bosni i Hercegovini.

Global Reporting Format (GRF) je nova ICAO metodologija za procjenu i izvještavanje o stanju površine poletno-sletne staze koja omogućava usklađenu procjenu i izvještavanje o stanju površine poletno-sletne staze i pobolјšanu procjenu letačke posade o performansama polijetanja i slijetanja zrakoplova.