• +387 51 921-222
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Značaj održivih zrakoplovnih goriva

U prostorijama Regionalne kancelarije BHDCA u Sarajevu, 28. i 29. septembra održana je obuka na temu održivih zrakoplovnih goriva koju je, u saradnji sa BHDCA, održao César Velarde Catolfi-Salvoni, stručnjak za klimatske promjene Evropske konferencije za civilno zrakoplovstvo (ECAC).

Cilj obuke je upoznavanje o tome šta su održiva zrakoplovna goriva i koji su njihovi benefiti, politika EU u vezi sa održivim zrakoplovnim gorivima, te razvoj nacionalne strategije o održivim zrakoplovnim gorivima. Ova obuka je i svojevrsna priprema za predstojeću konferenciju na temu održivih zrakoplovnih goriva (CAAF/3) u organizaciji Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) u novembru 2023. godine.

Osim predstavnika BHDCA, obuci su prisustvovali i predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, te predstavnici četiri međunarodna aerodroma u BiH, kao i predstavnici Odsjeka za saobraćaj Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.