• +387 51 921-222
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Stupio na snagu Pravilnik o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima

Pravilnik o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima („Službeniglasnik BiH“, broj: 51/20, od 18. 8. 2020), koji je stupio na snagu 26. 8. 2020. godine, a čija primjena će početi po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu, odnosno od 25. 9. 2020. godine, implementiraće se u tri faze, i to:

  1. Upis drona u evidenciju BHDCA;
  2. Organiziranje polaganja ispita iz poznavanja propisa iz civilnog zrakoplovstva BiH za operatora drona;
  3. Operativna i druga posebna odobrenja.

Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju, vlasnik drona treba popunjen zahtjev sa prilozima da dostavi u BHDCA.

Nakon završetka procesa upisa u evidenciju, slijedi faza provođenja polaganja ispita iz poznavanja zrakoplovnih propisa BiH za operatore drona. Više informacija u vezi sa pomenutim testom, kao i terminima za polaganje istog, može se očekivati u oktobru mjesecu.

Faza izdavanja operativnih i drugih posebnih odobrenja za operatore koji izvode radove iz zraka biće provedena nakon završetka prve dvije faze.

Takođe, obavještavaju se operatori i vlasnici dronova da redovno prate web stranicu BHDCA, sekciju DRON, gdje će biti blagovremeno informirani o svim planovima i aktivnostima u vezi sa implementacijom ovog pravilnika.