• +387 51 921-222
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Izvještaj o događajima koji su uticali na sigurnost letenja u 2021. godini

BHDCA veliku pažnju posvjećuje analizi događaja (incidenata) koji su uticali na sigurnost letenja i davanju sigurnosnih preporuka koje se odnose na povećanje nivoa sigurnosti civilnog zrakoplovstva u Bosni i Hercegovini.

Zrakoplovno osoblјe u obavezi je da prijavi događaje koji utiču ili bi mogli da utiču na sigurnost u zračnom saobraćaju, kako bi se spriječili eventualni neželјeni ishodi, ali i spriječilo ponavlјanje grešaka koje mogu uzrokovati teže poslјedice.

U skladu sa Pravilnikom o izvještavanju o događajima ("Službeni glasnik BiH" broj: 57/15 i 88/17), svi događaji koji utiču ili bi mogli da utiču na sigurnost u zračnom saobraćaju, moraju biti prijavlјeni, kako bi bili spriječeni eventualni neželјeni ishodi. Ovo je osnova kulture povjerenja i pravičnosti, koja u prvi plan ne stavlјa kažnjavanje pojedinaca, već neophodnost prikuplјanja i razmjenjivanja sigurnosnih informacija.

Također, na osnovu analize svih događaja i sigurnosnih preporuka, BHDCA procjenjuje rizike po sigurnost zračne plovidbe i preduzima planske aktivnosti prilikom planiranja nadzora.

Izvještaj o događajima koji su uticali na sigurnost letenja u 2021. godini, kao jedan od parametara, služi BHDCA za izradu analize sigurnosti letenja (Safety analiza) u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, a možete ga preuzeti OVDJE.