• +387 51 921-222
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Pon - Pet 08:00-16:00

Radionica za korisnike zračnog prostora BiH

U organizaciji Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) i Komiteta za upravlјanje zračnim prostorom BiH, 26. 3. 2022. godine u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu održana je radionica za korisnike zračnog prostora BiH. Cilj radionice bio je upoznavanja korisnika zračnog prostora s funkcijama upravlјanja zračnim prostorom - ASM (Airspace Management) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Radionici je prisustvovalo 128 učesnika od kojih je njih 60 istu pratilo online što je, u odnosu na radionice koje su održane u ranijem periodu, do sada najveći broj učesnika.

Odabir, kao i aktuelnost obrađenih tema, privukli su pažnju različitih korisnika zračnog prostora, od komercijalnog zrakoplovstva, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, agencija za provedbu zakona, Civilne zaštite, Centra za uklanjanje mina, raznih kategorija generalnog zrakoplovstva poput pilota, jedriličara, padobranaca, paraglajderista, zmajara, modelara i operatora dronova.

Radionicu je otvorio predsjedavajući Komiteta za upravlјanje zračnim prostorom BiH Igor Pejić, poželivši učesnicima uspješan rad.

Stručni savjetnik za obavezno izvještavanje o događajima u BHDCA Ilija Savatić  prezentirao je događaje koji su uticali na sigurnost letenja (safety) u 2021. godini. On je rekao da su u  2021. godini prijavlјena ukupno 93 događaja, od čega dvije nesreće i jedan ozbilјni incident bez smrtnih poslјedica. Tokom diskusije navedeno je da broj prijavljenih događaja, u odnosu na više od 300.000 operacija svih vrsta zrakoplova u zračnom prosotru BiH u 2021. godini, ukazuje da je sigurnost letenja u zračnom prostoru BiH na visokom nivou.

Sanjin Hadžiomerović iz Odsjeka za razvoj i tehnologiju rada upravljanja zračnim prometom u BHANSA govorio je o projektu implementacije reorganizacije zračnog prostora BiH i to završnih kontroliranih oblasti (TMA) i kontroliranih zona (CTR) međunarodnih zračnih luka u BiH koja će se operativno primjenjivati od 21. 4. 2022. godine. Ovom reorganizacijom dolazi do promjena granica CTR Banja Luka, Tuzla i Mostar, te TMA Tuzla i Sarajevo. Sve promjene su objavljene u Zborniku zrakoplovnih informacija BiH dostupnom na web adresi: https://eaip.bhansa.gov.ba/.

O radu Jedinice za upravljanje zračnim prostorom BiH i AMC portalu govorili su Selma Hajdarević, AMC menadžer, i Goran Blažević, kontrolor protoka prometa. Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC) uspostavljena je s ciljem operativnog upravljanja zračnim prostorom, a čine je civilni i vojni predstavnici. Korisnici zračnog prostora informirani su da je BHANSA u operativnu upotrebu uvela AMC portal kao web alat za objavu informacija o statusu struktura u zračnom prostoru krajnjim korisnicima koji omogućava registriranim korisnicima rezervaciju struktura u zračnom prostoru BiH. AMC portal je dostupan na web adresi https://amc.bhansa.gov.ba/.

Na temu upotrebe dronova u zračnom prostoru BiH i njihovom uticaju na sigurnost letenja govorio je Nikola Jovanović, stručni saradnik za operacije zrakoplova - OPS inspektor u BHDCA. U svom izlaganju upoznao je korisnike zračnog prostora o načinu upisivanja drona u evidenciju, kategorijama operacija (nekomercijalne, komercijalne i radovi iz zraka), kategorizacijom na temelju maksimalne mase drona neposredno prije polijetanja, izvođenju operacija dronom u okviru klubova modelara i udruženja, kao i obavezi operatora ili vlasnika drona da posjeduje polisu osiguranja za dron koja pokriva štetu prema trećim licima na zemlji. Također, upoznao je učesnike radionice o ograničenjima u zračnom prostoru, kao i događajima koji su u 2021. godini imali uticaj na sigurnost letenja prilikom izvođenja operacija dronovima.

Radionica za korisnike zračnog prostora je u potpunosti ispunila svoj cilj jer su korisnici direktno dobili informacije i odgovore na pitanja o aktuelnim temama korištenja zračnog prosotora BiH.

Prezentacije s radionice možete preuzeti OVDJE.

Snimku radionice možete pogledati OVDJE uz lozinku: UwH5NW2R