• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Саопштење за јавност: Непотребно дизање тензија и панике од стране појединих медија у вези са Аеродромом у Бањој Луци

Ових дана поједини медији својим текстовима и насловима, без основа, стварају панику и доводе у заблуду своје читаоце, јавност и путнике на Аеродрому у Бањој Луци.

Наиме, један интернет портал је од Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (BHDCA) тражио да му се достави Извјештај о спроведеном стручном надзору аеродромског оператора Аеродроми РС из 2019. године. Поштујући право медија и јавности и водећи се начелом транспарентности инсттитуције, Дирекција је доставила тражени извјештај.

Након тога, на том порталу се појавио текст под насловом „Аеродрому Маховљани пријети затварање ако хитно не прошири писту“ који су пренијели бројни други медији додајући му термине као што су „паника“ и слично, те тиме непотребно узнемирили читаоце, али и ширу јавност.

Овом приликом BHDCA жели да истакне да се ради о редовним активностима и редовном надзору који је BHDCA спровела у складу са Законом о ваздухопловству БиХ и Правилником о надзору у цивилном ваздухопловству. Том приликом инспектори и стручна лица BHDCA уочили су одређене неусклађености које су наложили аеродромском оператору да отклони. Наглашавамо да су уочени налази класификовани као налази категорије 2 за које је оператору остављено одређено вријеме да их отклони, као и у случајевима других оператора.

Наиме, ни сам наслов поменутог текста не одговара истини јер се у Извјештају о спроведеном надзору не спомиње неусклађеност на писти (полетно-слетној стази), него на основној стази (заштитно подручје око полетно-слетне стазе) и то као опсервација, а не налаз. У складу са чланом 45. Правилника о надзору у цивилном ваздухопловству сврха опсервације је да помогне субјекту надзора да отклони неусклађености које се не могу подвести под “категорију 1”, односно “категорију 2” налаза. То конкретно значи да ова опсервација не може довести до затварања аеродрома како се то наводи у тексту.

Аеродромски оператор је, у складу са наведеним правилником, Дирекцији доставио Корективни акциони план у којем је дефинисао мјере и активности на отклањању налаза и њихове рокове. На основу увида у План корективних активности, BHDCA је прихватила план и утврдила да је аеродромски оператор отклонио дио налаза, док је отклањање једног дијела налаза, у складу са роковима наведеним у Корективном акционом плану, још увијек у току. BHDCA ће у наредном периоду провести повратни стручни надзор како би провјерила и пратила активности на реализацији отклањања налаза и активности из Корективног акционог плана.

На крају желимо да нагласимо да безбједност путника и запослених на аеродрому у Бањој Луци није доведена у питање.