BHDCA домаћин Регионалног комитета за трагање и спашавање у ваздухопловству

Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, 5. и 6. октобра 2021. године биће домаћин и организатор састанака експертских тимова и управног одбора Регионалног комитета за трагање и спашавање у ваздухопловству (RASARAC – Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee).

Састанцима ће присуствовати више од 30 учесника земаља чланица и представници земаља посматрача, као и гости Дирекције, односно институције и организације укључене у систем потраге и спашавања у случају ваздухопловне несреће у Босни и Херцеговини.

Иначе, од 2020. године Босна и Херцеговина, односно BHDCA, предсједава овим Комитетом који је основан 2016. године, а чини га осам држава са пуноправним чланством (БиХ, Хрватска, Словенија, Мађарска, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија и Словачка) и четири државе посматрача (Бугарска, Пољска, Чешка и Аустрија). То је форум за потраге и спасавање (SAR) у цивилном ваздухопловству у Европи, подржан од Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ICAO) и EUROCONTROL-а.

Комитет је успостављен с циљем унапређења сарадње у области потраге и спасавања, те стварања правног оквира доношењем потребних докумената и процедура за прекограничну сарадњу, извођење заједничких вјежби, тренинга и других облика сарадње у области цивилног ваздухопловства.


© 2021 BHDCA - Босна и Херцеговина ДИРЕКЦИЈА ЗА ЦИВИЛНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО. All rights reserved. V козарске бригаде 18, 78000 Бања Лука
Телефон: +387 51 921 222; Fax: +387 51 921 520; e-mail: bhdca@bhdca.gov.ba