• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Одржана радионица на тему потраге и спасавања

Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ, као цивилна ваздухопловна управа у БиХ, надлежна да врши координацију, надзор и контролу квалитета рада служби трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству, у склопу активности на успостављању, реорганизацији и ширењу SAR система у БиХ организовала је 7. 7. 2022. године у Бањој Луци, радионицу на тему општег изгледа система потраге и спасавања у случају ваздухопловне несреће (SAR) у регулаторном и функционалном смислу са посебним освртом на SAR систем у Босни и Херцеговини.

Предавачи на радионици били су начелник Спасилачко координационог центра Републике Србије и предсједник радне групе ICAO EUR за SAR Никола Шаранчић и руководилац Спасилачко-кооринационог центра БиХ Милош Комленић.

Радионици су присуствовали представници институција и организација укључених у систем потраге и спасавања у случају ваздухопловне несреће у БиХ са којима BHDCA има потписане споразуме, као и оних са којима слични споразуми треба да буду потписани Оружаних снага БиХ, Хеликоптерског сервиса РС, Граничне полиције БиХ, Центра за уклањање мина БиХ, ентитетских и кантоналних министарстава унутрашњих послова, горских служби спасавања у БиХ као и МУП-а Брчко Дистрихта.

Прије радионице, одржан је други припремни састанак за организацију SAR вјежбе која је планирана за септембар.