• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Ласерско ометање у цивилном ваздухопловству БиХ као прекршај

На иницијативу BHDCA, у сједишту Дирекције у Бањој Луци, у уторак, 28. 3. 2023. године, одржан је састанак на тему “Ласерско ометање у цивилном ваздухопловству БиХ као прекршај” којем су присуствовали представници ентитетских и кантоналних министарстава унутрашњих послова.

Наиме, употреба ласера и ласерско ометање ваздухоплова у лету и на земљи постаје све чешће забиљежена појава на међународним аеродромима у БиХ. Манифестује се кроз злоупотребу или неодговорну употребу комерцијално доступних ласера на начин да се ласерски сноп усмјерава према кабини ваздухоплова, што доводи или може довести до привременог засљепљивања посаде ваздухоплова у критичним фазама лета, те може узроковати оштећење вида пилота и копилота и губитка контроле над ваздухопловом и несреће.

Учесници састанка упознати су са проблемом ласерског ометања у цивилном ваздухопловству, постојећим законским и подзаконским актима у БиХ, међународним препорукама, прије свега садржаним у ICAO Annexu 14 и документу 9815 (Manual on Laser Emitters and Flight Safety), те начинима рјешавања овог питања у земљама региона.

Како је извор ласерског ометања најчешће удаљен од периметра аеродрома, налази се на јавној површини, поступање у овом случају није у надлежности BHDCA нити Граничне полиције БиХ. Због тога, информације о ласерском ометању се достављају локалним полицијским органима, који такође немају овлаштење да поступају због чињенице да злоупотреба ласера, према важећим законима у БиХ, није утврђена као прекршајно дјело.

На састанку је констатовано да рјешавање питања злоупотребе ласера захтијева свеобухватан приступ, предузимање активности у координацији са надлежним тијелима и субјектима, успостављање законодавне компоненте у дијелу који недостаје, те предузимање репресивних, али  и превентивних активности кроз извјештавање о догађајима, праћење, анализу, едукације итд.

BHDCA је информисала представнике министарстава унутрашњих послова да у Закон о ваздухопловству БиХ намјерава уврстити ласерско ометање као прекршај у зонама у које она контролише. Такође, истакнута је потреба да се изврше и измјене закона о јавном реду и миру и у њима пропише казна за злоупотребу ласера, чиме би се омогућило дјеловање надлежних полицијских органа.

BHDCA ће у наредном периоду одржати састанке са представницима локалних заједница на чијем подручју се налазе међународни аеродроми с циљем подизања нивоа безбједносне културе и свијести становништва, а прије свега младих који, показало се, најчешће користе ласере, те представницима институција које врше надзор над тржиштем у БиХ да се под већу контролу ставе промет и дистрибуција ових производа.