• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Саопштење за јавност: Обавеза плаћања накнада је законски прописана

Поводом натписа у медијима да авио-компанија RyanAir обуставља операције са Аеродрома Тузла због накнаде од три конвертибилне марке по путнику у одласку са аеродрома у БиХ, а ради благовременог, тачног и објективног  информисања јавности, наводимо сљедеће:  

На основу члана 13. став (1) тач. ц) и д) и члана 13. став (3) Закона о ваздухопловству БиХ, Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине је 2017. године, а на основу сагласности Савјета министара БиХ, донијела Одлуку о висини накнаде коју плаћају оператори ваздухоплова по превезеном путнику у одласку и висини накнаде коју плаћају оператори ваздухоплова по тони превезене робе/терета у одласку са аеродрома у БиХ ("Службени гласник БиХ" број 4/17) којом се обавезују оператори ваздухоплова који обављају операције са аеродрома у БиХ да плаћају накнаду по превезеном путнику и роби у одласку са аеродрома. О ступању на снагу наведене одлуке, путем међународних ваздухопловних публикација (AIP), упознати су сви ваздухопловни субјекти који саобраћају у и из БиХ.

Наведеном одлуком прописано је да аеродромски оператори у БиХ Дирекцији за цивилно ваздухопловство БиХ достављају мјесечне извјештаје о превезеним путницима, односно терету, по сваком појединачном оператору ваздухоплова у редовном ваздушном превозу, те да на основу тих извјештаја, Дирекција врши фатурисање према авио-компанијама. Такође, за операторе ваздухоплова за повремени ваздушни превоз (чартер), аеродромски оператори наплаћују предметну накнаду за Дирекцију за цивилно ваздухопловство БиХ, одмах након слијетања или непосредно прије полијетања ваздухоплова.  

Истичемо да је, у периоду од ступања на снагу поменуте одлуке, само Аеродром Сарајево уредно и благовремено достављао извјештаје на основу којих је Дирекција авио-команијама слала фактуре. Аеродроми у Тузли, Мостару и Бањалуци те извјештаје нису достављали, због чега је Дирекција била приморана покренути судске спорове против ових аеродрома за надокнаду штете коју је претрпјела. Због наведеног, а након правоснажних судских пресуда, сви грађани Босне и Херцеговине платиће надокнаду штете из буџета. 

Да је Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ у праву показује и чињеница да су након што су покренути судски спорови и други аеродроми, уз сарајевски, почели достављати извјештаје о превезеним путницима. 

Напомињемо да наведену накнаду у свом законодавству имају све земље у регији, као и земље ЕУ и све авио-компаније уредно плаћају те накнаде. Такође, износ накнаде који је прописала Дирекција је међу најнижим у државама региона и ЕУ.  

На основу члана 23. Правилника о одобравању летова прописано је да авио-компаније морају измирити евентуалне финасијске обавезе према Дирекцији прије него што поднесу захтјев за одобравање летова, те компанија која не измири своје обавезе према Дирекцији неће добити одобрење без обзира са којег аеродрома у БиХ изводи операције.