• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

BHDCA одобрила “ToMontenegro” летове из Тузле за Мастрихт и Истанбул

Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, издала је, 19. 10. 2023. године, авио-оператору „ToMontenegro“ из Црне Горе одобрење за обављање операција између БиХ и Холандије, односно БиХ и Турске.

Летови између БиХ и Холандије одвијаће се са аеродрома у Тузли и Мастрихту, а између БиХ и Турске са аеродрома у Тузли и Истанбулу.

Дирекцији за цивлно ваздухопловство БиХ се Аеродром Тузла обратио у петак, 6. 10. 2023. године са молбом за дезигнацију оператора „ToMontenegro“ за обављање операција са овог аеродорма ка неколико земаља ЕУ. BHDCA је у понедјељак 9. 10. 2023. упутила службени захтјев ваздухопловним властима држава ЕУ (Шведска, Данска, Њемачка, Луксембург и Аустрија), у које је оператор „ToMontenegro“ намјеравала да обавља операције из БиХ, са упитом да ли би те државе прихватиле дезигнацију коју би BHDCA издала оператору „ToMontenegro“.

BHDCA је, до сада, а позивајући се на ECAA споразум, добила само два позитивна одговора - Холандије и Турске на основу којих су и издата одобрења BHDCA. Негативан одговор до сада је стигао од цивилних ваздухопловних власти Шведске, Данске, Аустрије и Њемачке, док се одговор чека од Луксембурга.