• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Ступио на снагу Правилник о условима за извођење летачких операција дроновима

Правилник о условима за извођење летачких операција дроновима („Службени гласник БиХ“, број: 51/20, од 18. 8. 2020), који је ступио на снагу 26. 8. 2020. године, а чијa примјена ће почети по истеку 30 дана од дана ступања на снагу, односно од 25. 9. 2020. године, имплементираће се у три фазе, и то:

  1. Упис дрона у евиденцију BHDCA;
  2. Организовање полагања испита из познавања прописа из цивилног ваздухопловства БиХ за оператора дрона;
  3. Оперативна и друга посебна одобрења.

Приликом подношења захтјева за упис дрона у евиденцију, власник дрона треба попуњен захтјев са прилозима да достави у BHDCA.

Након завршетка процеса уписа у евиденцију, слиједи фаза спровођења полагања испита из познавања ваздухопловних прописа БиХ за операторе дрона. Више информација у вези са поменутим тестом, као и терминима за полагање истог, може се очекивати у октобру мјесецу.

Фаза издавања оперативних и других посебних одобрења за операторе који изводе радове из ваздуха биће спроведена након завршетка прве двије фазе.

Такође, обавјештавају се оператори и власници дронова да редовно прате web страницу BHDCA, секцију ДРОН, гдје ће бити благовремено информисани о свим плановима и активностима у вези са имплементацијом овог правилника.