• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Извјештај о догађајима који су утицали на безбједност летења у 2021. години

BHDCA велику пажњу посвјећује анализи догађаја (инцидената) који су утицали на безбједност летења и давању безбједносних препорука које се односе на повећање нивоа безбједности цивилног ваздухопловства у Босни и Херцеговини.

Ваздухопловно особље у обавези је да пријави догађаје који утичу или би могли да утичу на безбједност у ваздушном саобраћају, како би се спријечили евентуални нежељени исходи, али и спријечило понављање грешака које могу узроковати теже посљедице.

У складу са Правилником о извјештавању о догађајима ("Службени гласник БиХ" број: 57/15 и 88/17), сви догађаји који утичу или би могли да утичу на безбједност у ваздушном саобраћају, морају бити пријављени, како би били спријечени евентуални нежељени исходи. Ово је основа културе повјерења и правичности, која у први план не ставља кажњавање појединаца, већ неопходност прикупљања и размјењивања безбједносних информација.

Такође, на основу анализе свих догађаја и безбједносних препорука, BHDCA процјењује ризике по безбједност ваздушне пловидбе и предузима планске активности приликом планирања надзора.

Извјештај о догађајима који су утицали на безбједност летења у 2021. години, као један од параметара, служи BHDCA за израду анализе безбједности летења (Safety анализa) у Босни и Херцеговини за 2021. годину, а можете га преузети ОВДЕ.